My photo
Trai(nui)esc frumos. Munțomănesc. Visez. Zâmbesc cu ochii. Râd cu sufletul.

Tuesday, June 21, 2011

Prima dată

(Lisa See, „Fetele din Shanghai”)



            Muream de dor să simt mirosul unei cărți și să îi mângâi rândurile! Nu o să spun că în ultimele două luni nu am mai avut timp de nimic, apăi să citesc – așa ceva nu există – ci doar că m-am dedat altor acțiuni, plăcute și ele, de a-mi petrece timpul (mai mult sau mai puțin) liber. Urma, deci, să pun multă presiune pe umerii cărții ce îmi va cădea în mâini. Fiindcă îmi era dor... Iar dorul vine cu așteptări, speranțe și scenarii prealabile. Ei bine, nici unul dintre acestea nu a fost pe măsura romanului Lisei See pe care l-am primit cadou de la prietena mea Laura, „Fetele din Shanghai”.


            Mi se întâmplă uneori să cred că nu prea mai am ce să mai cataloghez drept prima dată. Primul sărut a trecut, prima iubire, prima zi de școală, prima zi la lucru, prima decepție, prima prietenie, primele bătături făcute de pantofii cei noi, prima căzătură de pe role, prima masă gătită de mine, prima casă care să fie acasă, primul post pe blog, prima beție, prima dragoste născută din priviri, primul pahar cu apă plată (după ce și prin vene ajunsese să îmi curgă cocktail de Cola și energizant), primul articol apărut într-o revistă, prima zi când m-am ars la soare, primul castron spart, prima strângere de mână... toate, toate și-au pierdut calitatea de prima dată. Cartea Lisei See m-a bucurat cu atât mai mult cu cât mi-a furnizat noi astfel de posibile situații. A fost prima dată când mi-aș fi dorit ca noțiunile mele de istorie să nu fie atât de precare; prima dată când un roman scris pe fondul unor evenimente istorice însemnate nu mi-a creat senzație de somn și plictis, ci dorință de a citi mai mult despre acele lupte pentru viață și putere. Asta, și părere de rău. Părere de rău pentru uriașele lacune în domeniu care, sunt sigură, mi-au răpit cel puțin jumătate din substraturile acestei cărți. A fost pentru prima dată când șocul lecturii a fost atât de puternic încât am avut nevoie de serii de pauze pentru a putea continua. Literal. De pauze și de curaj pentru a putea ține piept unor descrieri covârșitoare. A fost pentru prima dată când un roman așa de stufos nu a slăbit hățurile nici măcar pentru o singură pagină.
            În speranța că puținul dedus e corect (dată fiind profunda-mi ignoranță), contextul istoric pe care autoarea a așternut povestea fetelor din Shanghai a fost furnizat de cel De-al Doilea Război Chino-Japonez/ Războiul de Rezistență Împotriva Japoniei (1937-1945), urmat apoi de Războiul Civil din China și, în final, de Revoluția Chineză condusă de Mao Tsetung/ Zedong (1949), care a ajuns la putere în același an. Toate aceste evenimente care se desfășoară pe decursul a 20 de ani (1937-1957) sunt cele care scriu și încadrează strict destinul celor două surori din Shanghai. Autoarea vrea parcă să sugereze că nimic din trecutul lor până la izbucnirea războiului nu pare să fii contat, la fel cum nicio importanță nu mai este atribuită vieții lor după instaurarea păcii. Viața lui May și a lui Pearl este viața Chinei, Japoniei și Americii din perioada conflictelor armate și nimic mai mult.


            Deși personajul narator al cărții este Pearl, o frumoasă chinezoaică din Shanghai, cred că se poate lesne observa din primele pagini de lectură că stilul de scriere și descriere nu este cel al unui autor chinez. Perespectiva auctorială a romanului este cât se poate de interesantă – Lisa See, scriitoare americană, de origine chineză, care trăiește în Paris scrie despre viața unor americani în acte, de origine chineză, care provin din Parisul Asiei (astfel se face referire la Shanghai în repetate rânduri). Vă puteți imagina, cred, bogăția de cultură, istorie, viață socială și tipologii în care abundă acest roman. Aspectele celor 3 țări atât de diferite din toate punctele de vedere se întrepătrund constant, dând naștere, practic, unui conglomerat pe care se scrie noua viață a chinezilor aruncați de japonezi la ușa și mila americanilor. Poate apectul cel mai demn de luat în seamă este acela al adaptării. Fetele din Shanghai, se împotrivesc, luptă, caută soluții, se înverșunează, dar sfârșesc prin a se adapta. Cel puțin Pearl, eroina romanului. Adaptarea e singura soluție viabilă contextului istoric aferent, singura care le poate lăsa speranța, în schimbul abdicării de la tot ceea ce însuma noțiunea de viață și patrie pentru ele. Și de aici, din această renunțare, au prins viață noi și noi cazuri de prima dată care s-au pus cap la cap și au țesut o nouă existență, într-o nouă țară și în sânul unei noi familii și culturi.
            E uimitor cât de firesc se succed evenimentele de viață și de moarte în acest roman! Cât de năprasnic se năruie totul și cât de natural speranța ia locul pierderilor, iar spiritualul ajută la recrerea materialului. Pagină după pagină, nenorocirile sunt mai aprige, speranța devine mai crâncenă, iar pasărea Phoenix care se naște din dezastre și cruzimi e mai semeață și mai dârză. Niciodată proverbul „Ce nu te omoară te face mai puternic” nu am întâlnit să fii fost undeva mai lămurit exemplificat. Intervalele de timp ale acțiunii sunt construite și ele în aceeași direcție – perioadele de tragism crud sunt dilatate și analizate cu scrupulozitatea și precizia celui mai pedant naturalist, fiecare secundă pare o eternitate când te găsește buimac între bucăți de corpuri cu sângele colcăind și intrând în putrefacție sau când te pune să asiști neputincios la violurile repetate îndurate de o femeie al cărui corp e o sfâșietoare rană deschisă și care își ține fata de strâns de mână, violată și ea, la rândul ei. Pe de altă parte, perioadele de refacere, de înzdrăvenire, de naștere și înflorire a speranței sunt condensate, contrase, ca și când ar fi cel puțin firesc ca acestea să urmeze celor dintâi și nu e nevoie de explicații suplimentare. În prima situație, momentele câștigă pagini, în a doua anii scriu rânduri, uneori doar pumni de cuvinte.
            Jocul cu timpul e puțin zdruncinat către final, acesta fiind de fapt singurul aspect al cărții care mi-a displăcut ușor. Asemeni unui serial de duzină, spre sfârșit s-au aglomerat o serie de întâmplări care mai de care mai deosebite, și care s-au succedat cu o repeziciune imposibil de asimilat, probabil pentru a spori efectul. Nu cred ca un asemenea roman să fii avut nevoie de un atare artificiu. Ba din contră. Și deși finalul în sine nu a fost tocmai pe gustul meu, nu am dat acestui aspect prea mare importanță. Când am început să citesc romanul, îi spusesem Laurei că nu destinația contează, ci călătoria în sine. A fost prima dată când am făcut remarca aceasta și habar nu aveam câtă dreptate urma să am! V-am oferit informații dispersate și lacunare, știu, în speranța că nu vă voi da prea mult, ci doar suficient. Nu v-am spus mai nimic despre cele două surori și nici nu o să o fac, pentru că relația lor cu lumea, cu ele însele și una față de cealaltă este diferită de orice mi-am imaginat sau au sugerat recenziile de pe spatele romanului. E o relație care testează limitele; cred că e cel mai bine spus astfel, iar mai mult sper să descoperiți voi înșivă. Vă recomand cu mult drag o carte de excepție, care m-a impresionat covârșitor, nu există o altă lectură pe care să o am la activ cu care să pot face comparație sub niciun aspect. A fost din nenumărate puncte de vedere o carte de prima dată.

 [Obiectele din pozele inserate în acest post sunt achiziții proprii din călătoria mea în China]

28 comments:

  1. Eu in schimb luna asta parca am fost obsedata de carti, mi-am cumparat o gramada!:)) Dar nimic nu ma bucura mai tare decat o carte. Acum citesc Lolita de Nabokov, eram tare curioasa cum e, stiind ca e una din cele mai controversate & faimoase carti.

    Cu siguranta am sa citesc si cartea prezentata de tine, ador tot ce vine din partea Japoniei & Chinei.

    Pupici!

    ReplyDelete
  2. Ma bucur! Eu am fost dezamagita de "Lolita".. am vazut 2 ecranizari inainte sa citesc romanul, si perspectiva din filme m-a atras din prima, astfel ca atunci cand am citit cartea am tot facut comparatii, si toate au iesit in defavoarea cartii, din pacate. De aia nu ma uit la filme inainte - nu stiu sa citesc cu obiectivitate, asa ca evit orice influenta.
    Te pup!

    ReplyDelete
  3. Tocmai de aia nu am vrut sa vad filmele. O sa ma uit la ele cand termin cartea. Mereu prefer ordinea asta. :)

    Pup.

    ReplyDelete
  4. Total de acord. Ideea e ca la momentul la care am vazut filmele (le-am primit de la cineva acum ceva ani buni) nici nu auzisem de carte... :)

    ReplyDelete
  5. Ai oferit intr-adevar indeajuns de multe informatii incat sa ma faci (iar) extrem de curioasa sa citesc cartea. Daca ritmul in care imi trec carti prin mana se pastreaza, in curand o sa ii vina si acestei carti randul.
    Cu ideea de "prima data" m-ai pus pe ganduri. Sunt curioasa ce alte "prime dati" sunt prezentate!
    Btw: frumoase pozele :)

    ReplyDelete
  6. mda...m ai facut si pe mine curioasa; mai ales k ai scris partea de final in as maniera incat sa nu i reziste nimeni. adik sa ne faci curiosi sa citim si sa intelegem ce inseamna "depasesc orice limite". mie mi suna interesant. deci vreau cartea inapoi...sa o citesc doar:)

    ReplyDelete
  7. @ Flo - mai ai si alte carti pe lista de asteptare la mine, oricum :)) Cine stie, poate pentru tine vor fi alte cazuri de "prima data", nu neaparat aceleasi ca si in cazul meu.
    @ Laura - faptul de a te instiga pe tine la lectura e cel mai mare compliment posibil :) Daca voi ajunge sa o fac si pe Raluca P. sa spuna asta candva, inseamna ca sunt un adevarat guru al recenziilor :))
    Ma bucur ca v-a placut!

    ReplyDelete
  8. Although I sadly don't understand your language, I love these photos of these beautiful pieces! The colours and patterns are so vibrant; I especially like the chopstick covers!

    Jen

    ReplyDelete
  9. Mi-a placut indeosebi introducerea inspirata a prezentarii tale si, de aceea, voi cauta si eu cartea in librarii. Multumesc!

    ReplyDelete
  10. buna.

    frumos blog.!

    felicitari pentru toate articolele si continunua,o sa-i cuceresti pe multi cu ale tale cuvinte ! ;)

    ReplyDelete
  11. @ Jen - there will be other pieces that I am going to write in English so that you and other people who don't understand Romanian can read. Thank you for your intention, though :)
    @ Traveling Hawk - ma bucur mult sa aud asta! Avand in vedere articolele pe care le scrieti si care imi sunt asa de dragi, chiar cred ca va va fi pe plac romanul Lisei See! Si cu siguranta o veti gasi lesne, face parte dintr-o colectie noua pe care am vazut-o mai prin toate librariile!
    @ Anna - multumesc, Anna, ma bucur ca ti-a placut!

    ReplyDelete
  12. Mi s-a facut pielea de gaina la citirea postului mi-am adus aminte si eu "primele" lucruri facute de mine, e minunat sa te uiti peste trecut, si trist in acelasi timp

    ReplyDelete
  13. Rocs, daca nu ai citit deja, iti recomand Darul ploii, de Tan Twan Eng, Editura Trei, 2009. Cred ca ti-ar placea...Eu am citit-o vara trecuta, in Thassos.

    ReplyDelete
  14. Raportez cu mandrie: am mers pe mana ta si am cumparat azi cartea, impreuna cu inca una de aceeasi autoare: Dragostea Florii de Bujor, actiune sec. al XVII-lea:)

    ReplyDelete
  15. @ Oana Alexandra Stroici - ai perfecta dreptate!
    @ TheMadTwins - thanks :)
    @ Traveling Hawk - multumesc mult pentru votul de incredere! De abia astept sa imi spuneti impresiile post-lectura! Cat despre cartea recomandata de dvs., nu, nu am citit-o, chiar imi era "pofta" ieri sa imi cumpar o carte, dar nu m-am putut hotari care, asa ca nu am luat niciuna :)) Saptamana aceasta o voi cauta pe cea sugerata de dvs., multumesc frumos!

    ReplyDelete
  16. Cu placere! Eu iau cartea cu mine la Garda, pe Valea Ariesului, unde ma voi afla saptamana viitoare.

    ReplyDelete
  17. Pare foarte interesant . . thanks for sharing!


    Fashezine

    ReplyDelete
  18. @ Travelink Hawk - lectura placuta si calatorie asisderea!
    @ Ioana Liliana - thanks for reading ;)

    ReplyDelete
  19. oh wow.... ai niste poze extrem de frumoase... perfecte sa explice aceasta carte care ma face sa vreau si eu sa o cumpar si sa o citesc. in momentul de fatza sunt obsedata cu orice din asia.
    xoxo
    mina

    ReplyDelete
  20. Ce colecție frumoasă de chestii asiatice. :D

    ReplyDelete
  21. mersi, chiar sunt mandra de ea :)

    ReplyDelete
  22. Acum ca am citit postul m-am gandit direct la un film care trebuie sa apara in 2011(trebuie sa mai asteptam un pic)- Snow Flower and the mysterious fan. Eu am vazut trailerul si mi s-a parut interesant.Binenteles este ecranizarea unui roman a carui nume imi scapa. Recomand cu caldura filmul, poate daca esti in Sibiu la data la care filmul ruleaza am putea sa mergem sa-l vedem.Simysha

    ReplyDelete
  23. Hihi poftim coincidenta, este ecranizarea unei alte carti scrisa de aceeasi autoare despre care am vorbit eu mai sus :)
    Cu drag as vrea sa il vedem, numa ca trebuie sa mai astepte nitel ca sunt pe lista de asteptare la citit cartea acum :P (o citeste o prietena si astept sa o termine ca sa mi-o imprumute si mie). As a matter of fact, si in prezent tot o carte de Lisa See citesc :) E geniala autoarea!

    ReplyDelete
  24. Impresii dupa ce am citit cartea (iti multumesc ca mi-ai imprumutat-o): pe scurt - mi-a placut! :)
    Review-ul facut de tine cuprinde aspectele cele mai importante ale cartii. La inceput m-a socat - atat de mult dramatism prezentat parca asa de usor. O trecere atat de brusca de la viata linistita de "fete frumoase" la tristetea si violenta razboiului. E genul de carte care te face sa gandesti ca daca Pearl si May au reusit sa treaca peste atatea greutati, parca ale tale, mult mai mici, sunt mult mai usor de infruntat. O alta idee cu care am ramas e ca realitatea are atat de multe fatete si ca trebuie sa incerci sa vezi lucrurile si din alte puncte de vedere ca sa iti poti da seama care e adevarul de fapt. Aici ma refer la sentimentul pe care il aveau cele doua - ca parintii o iubesc mai mult pe cealalta, fiecare avand argumentele ei.
    Iti multumesc pentru recomandarile, atat de bune, de lectura pe care ni le faci, pentru ca ne tentezi si ne faci curiosi sa citim!

    ReplyDelete
  25. Multumesc pentru o cronica de carte care poarta tuse personale de o sensibilitate aparte. In acelasi mod m-am simtit si eu fermecata de scriitura Lisei See, atunci cand am tradus "Shanghai Girls". Ma bucur nespus ca a fost o calatorie frumoasa pentru cititori. Orice bucurie impartasita e infinit mai intensa, so thanks for sharing :)!

    Cu drag,
    V.T.

    ReplyDelete
  26. Multumesc pentru comentariu, sunt onorata!
    A fost, intr-adevar, o experienta inedita de lectura!

    ReplyDelete